Een tweede leven voor kleding

Een tweede leven voor kleding?
Kleding heeft een behoorlijk zware impact op onze footprint. CO2 uitstoot, vervuiling van grond en water en bijdrage aan de plastic soup door al die kleding van polyester en ander kunststoffen. Een kleine en niet zo’n vrolijke bloemlezing van de impact.
Voor kleren zijn vanzelfsprekend grondstoffen nodig. Denk aan katoen en wol, verkrijgbaar door katoenplanten te verbouwen of schapen te scheren.
Of synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, die gemaakt worden van aardolie.

De ontwikkelingen in de kledingindustrie is de afgelopen jaren tot een waanzinnige hoogte gegroeid.
Van Fast fashion tot Ultra Fast fashion.. ieder 6 weken nieuwe collecties in de rekken, van tekentafel tot in de winkel in 3 weken.
Als je je een beetje verdiept in de (impact van de) kledingindustrie en vooral van de fast en ultra fast fashion, dan is een keuze voor duurzamer meer dan vanzelfsprekend. De schrijnende verhalen van werkneemsters bij Shein waren onlangs volop in de aandacht. Vaak werkweken van 7 dagen, 18 uur per dag. Een dag in de maand vrij. 
Een klein foutje gemaakt kost meteen 2/3 van je sowieso al lage salaris en nog veel  meer van dat soort dingen waar je de tranen van in de ogen springen.

Koop minder

Eigenlijk is minder kopen het allerbeste. Koop alleen dat wat je nodig hebt en koop dan bewust. Minder kopen is ook slim kopen. Als je een aantal basic kledingstukken van goede kwaliteit in je kledingkast hebt kan je veel combinaties maken. Tijdloze mode.. het bestaat echt hoor!
Minder kleding kopen, wat levert dat op?
Je kunt bijna 40 KG CO2 per jaar besparen door 6 kledingstukken minder te kopen. Stel je voor dat iedereen in Nederland dat zou doen.. Wat voor een goede winst behalen we dan.

Let op de samenstelling van de kleding die je koopt
Door kleding van duurzame materialen te kopen verminder je de impact.
Tencel, viscose, hennep of EcoVero, allemaal materialen die een verschil maken.We hebben al eerder een blog geschreven over deze materialen, die lees je hier. Met de aanschaf van kleding van duurzame materialen zet je dus een goede stap.

Zorg goed voor je kleding!
Misschien een open deur, maar toch een belangrijke stap. Goed zorgen betekent langer dragen.
Was niet vaker dan nodig is, want van wassen slijt kleding en kunnen kleuren minder helder worden. Soms is lekker buitenhangen voldoende voor een opfrisbeurt. Zeker voor wollen kleding geldt dat, maar ook je bamboe vestje kan daar prima mee door.
Sluit trouwens alle ritsen voordat je gaat wassen. Dan heb je minder kans op beschadiging van je kleding.

En was op lagere temperaturen. Wasmiddelen zijn veranderd en ook de nieuwere wasmachines wassen beter op lagere temperaturen. 30 graden is het meest gebruikte programma bij mij thuis en vaak is een opfris wasje van 15 minuten meer dan voldoende.

Kies wat meer voor tijdloze kleding.
Want, wat is mode?

Hé, is niet alle kleding tijdelijk en voorbijgaand? En hangt het er niet vanaf hoe lang je tijdelijk en voorbijgaand interpreteert ?! Één keer dragen, één maand dragen, een seizoen of een jaar.




Maak dat wat kapot is.
Of laat het maken. In Sittard zit bv een winkeltje waar ze kleding repareren. Toen mijn (zeker 8 jaar oude) jas laatst niet meer dicht ging  heb ik er een nieuwe rits in laten zetten.
Voor 30 euro weliswaar, maar het was én een lange rits en voor een nieuwe jas was ik veel meer kwijt geweest. En ik neem nu eenmaal niet zo graag afscheid van kledingstukken waar ik me zo lekker in thuis voel.

Tweede hands kleding, zo gek nog niet.
De verkoop van tweede hands kleding heeft ook een grote vlucht genomen in de afgelopen jaren. Een platform als Vinted kent nagenoeg iedereen inmiddels. Tweede hands en betaalbaar. Wil je een extra stap maken in de aankoop van je tweede hands kleding koop het dan vooral dicht bij huis en zoek naar een duurzamer transport waarbij niet snelheid de belangrijkste factor is,


Swapparty
Organiseer met wat vrienden , medestudenten of je buurt een swapparty. Neem allemaal je “overbodige” kleding mee en ga een avond of middag ruilen. Als je even op internet zoekt vind je wel wat regels.

 

Doe mee aan een kettingkledingruil.
Ketting Kledingruil is oorspronkelijk een initiatief van vrouwen uit Amsterdam-Noord Door het succes en plezier dat zij beleefden aan hun initiatief, kwamen ze op het idee een handleiding te schrijven waarmee anderen dit systeem makkelijk in eigen buurt kunnen opzetten. In onder andere Sittard is dit opgepakt door Godelieve Wertz.

Haar verhaal
Ketting kleding ruilen begon tijdens de eerste lockdown als lokaal, corona proof alternatief voor live kledingruilen. Het systeem is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk succes. Er lopen momenteel (maart 2022) al zo’n 85 kledingruil kettingen verspreid over het hele land. Van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven naar Groningen en Maastricht.
De reizende kleding tas is niet meer weg te denken uit ons land en de aanmeldingen blijven binnen stromen. Het heeft een sneeuwbaleffect.
Een nieuwe trend/community lijkt geboren.

Hoe werkt ketting kleding ruilen?
Er gaat een big shopper met kleding rond onder meerdere dames. Als je er iets in ziet wat je goed kunt gebruiken, haal je het uit de tas. Heb je bruikbare kleding over, doe je het in de tas. Je mag meerdere stuks er uit halen en er in doen.
Heeft de tas een rondje gemaakt langs alle deelnemers en vind je nog stukken van jezelf terug, haal ze er dan uit en lever ze op een andere plek in, bijvoorbeeld bij de Engele van Zitterd (lokaal goed doel) of een goede doelen winkel.
Wat de een niet meer kan gebruiken, kan de ander blij maken. En het is een uitstekend initiatief in het kader van duurzaamheid!
In Sittard e.o. doen zo'n 40 dames mee, en gaan 9 tassen de ronde waarvan 1 mannentas, 1 tienertas en 1 schoenen tas.
Meer informatie vind je op facebook: Ketting kledingruil Sittard

Inschrijven kan via de landelijke site: www.kettingkledingruil.nl.
Ook kan je je daar aanmelden als je zelf een ketting kledingruil initiatief wilt opstarten. 
Ook internationaal is er een kledingruil via Clothing loop

Meer lezen over de impact van kleding?

Zoek eens op NPO+ of YouTube op Genaaid, waarin jonge, beginnende modeontwerpers een confronterende reis maken naar de kledingindustrie. oa. Myamar. De inktzwarte schaduwkant van fast fashion.
Ook de documentaire over Shein geeft een niets verhullende beeld van wie de prijs betaald voor onze fast fashion. Je bent pas klaar als alles gemaakt is, en dat alles behelst zo’n 500 tot 600 kledingstukken per dag.
Of kijk de uitzending terug van de Prijsvechter over de verbijsterende reis die onze afgedankte kleding in de grote kledingcontainers maakt en wie uiteindelijk met onze “afvalmode” blijft zitten... 

Bronnen

Milieucentraal
When Sara smiles
Godelieve Wertz
Kettingkledingruil.nl

1 commentaar

Ik koop al jaren geen kleren meer maar trek alle oude truien etc opnieuw aan

J m heij april 12, 2023

Laat een reactie achter

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd