Oeko-tex 100, wat zegt dat eigenlijk?

    oeko tex logo

Het wordt vaak bij producten vermeld, 'Oeko-tex 100, confidence in textiles'. Maar wat zegt dit nou eigenlijk over het jurkje of het shirt dat je koopt?
Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker. Als je dit label dus tegenkomt mag je ervan uitgaan dat er in je shirt of broek geen stoffen meer zitten die je gezondheid schade kunnen toebrengen. Om aan de eisen te voldoen, mogen de stoffen bijvoorbeeld geen schadelijke chemicaliën of pesticiden bevatten. Er mogen geen kankerverwekkende verfstoffen zijn gebruikt en ook wordt er getest op veiligheid. Er wordt niet alleen getest op de stof zelf, maar ook op toebehoren als garen, ritsen, knopen, voering etc.

oeko tex standaard testgebieden

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, zijn er bij de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid. 

Oeko-Tex Standard 100 kan in principe in verschillende ketenschakels worden toegepast, het hangt ervan af of ruwe materialen of eindproducten worden getest en gecertificeerd. Binnen de verschillende labels die Oeko-tex afgeeft, wordt Oeko-Tex Standard 100 het meest gebruikt door bedrijven. Er zijn wel twee andere modules ontwikkeld, namelijk Oeko-Tex Standard 1000 en Oeko-Tex Standard 100plus, hierbij zijn aanvullende ecologische en sociale criteria zijn opgenomen. Het is echter een stuk lastiger aan de eisen van deze standaarden te voldoen omdat de productieketen van textiel complex is. Daardoor worden deze standaarden in praktijk minder toegepast.

Op welke produkten is Oeko-Tex Standard 100 van toepassing?
De Oeko-Tex Standard 100 is van toepassing op kleding en textiel. Denk hierbij naast kleding dus bijvoorbeeld ook aan speelgoed van textiel, beddengoed of tafellakens. Daarnaast wordt het toegepast op leren producten. Hiervoor geldt de OEKO-TEX leather standard.

Er wordt gewerkt met 4 productclassificaties die uitgaan van het beoogd gebruik van het textiel. Hoe dichter het product met de huid in contact komt en hoe gevoeliger de huid, des te strenger de eisen. Dus b.v. voor babykleding gelden strengere eisen. Het label onderscheidt alleen of er geen chemicaliën in het eindproduct zitten die schadelijk voor je zijn. Er is geen garantie onder welke omstandigheden een product is gemaakt.

OEKO-TEX® STeP
Behalve tests op schadelijke stoffen, doet OEKO-TEX gelukkig ook onderzoek om de arbeidsomstandigheden te controleren. Dit leggen ze vast met het STeP label. STeP is eigenlijk een soort analyse van de productieketen, waarbij wordt gelet op hoe er wordt omgegaan met chemicaliën en het milieu, veiligheid en gezondheidsmaatregelen op de werkvloer en eerlijke arbeids omstandigheden. 

OEKO-TEX® Made in Green
OEKO-TEX Made In Green is het label waar alle keurmerken samenkomen. Voor een product het OEKO-TEX Made in Green label mag dragen, wordt het namelijk niet alleen gecontroleerd op schadelijke chemicaliën, maar ook op arbeidsomstandigheden. Het is een beetje “the mother of OEKO-TEX’es”, want het berust op zowel de OEKO-TEX Standard 100 (of OEKO-TEX Leather Standard) én de OEKO-TEX STeP. We mogen ervan uitgaan dat dit label in de toekomst een steeds nadrukkelijkere plaats gaat innemen bij de certificering van bedrijven.

Is Oeko tex biologisch?
Oeko tex gaat over het eindproduct, dat moet vrij zijn van chemicaliën. Het zegt niets over de wijze van productie, dus ook niet of een product wel- of niet biologisch geproduceerd is.

Wie beheert en controleert Oeko-Tex Standard 100?
OEKO-TEX is van origine een Duits bedrijf. De standaard wordt beheerd door de International Oeko-Tex Association. Bij deze Association zijn instituten aangesloten die testen of producten aan de criteria voldoen. De organisatie heeft zelf testinstituten hiertoe geautoriseerd. Een certificaat heeft een geldigheidsduur van een jaar. Je kunt op de website van OEKO-tex zelf het nummer van een gecertificeerd bedrijf invoeren en zo checken of het label rechtmatig geclaimd wordt. 

Veel textiel van Cayboo heeft het certificaat Oeko-tex 100. Denk hierbij aan het bamboe ondergoed van Bamboo Basics, de bamboe shirts van Cayboo, de basics van Boody, het textiel van Thought. 

Je kunt je kleding die je koopt bij Cayboo dus veilig dragen. Maar voordat alle textiel een 'Oeko-tex Made in Green' label kan en mag voeren gaat er nog heel wat water door de Maas. Er is dus nog een wereld te winnen maar het Oeko-tex 100 label is een goed begin van meer verduurzaming in de textielwereld.

Bekijk het filmpje als je geinteresseerd bent in nog iets meer achtergrond (3.35 min. , engelstalig)

 

bronnen: 

oeko-tex.com
goedewaar.nl

 

Laat een reactie achter

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd