Shampoo zonder sulfaten en parabenen
Waarom zitten er parabenen in shampoo?

Parabenen worden in verzorgingsproducten gebruikt om de houdbaarheid te verlengen, ze dienen dus als een soort van conserveermiddel. Het is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen, die bacteriën, schimmels en/of gisten tegengaan en daardoor ervoor zorgen dat producten houdbaar blijven. Op een etiket herken je parabenen aan de volgende namen: methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen of isoparabeen. Parabenen kunnen huidirritaties veroorzaken, zeker bij een beschadigde of gevoelige huid. Er gaan ook geluiden dat parabenen een hormoonverstorende werking kunnen hebben en kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Dit laatste is echter niet aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Vanwege de toch dubieuze werking van parabenen gaan steeds meer fabrikanten over op alternatieve conserveringsmiddelen die minder schadelijk zijn.
Waarom worden sulfaten toegevoegd aan shampoo?

Sulfaten worden in verzorgingsproducten gebruikt als schuimvormende of was actieve stof. Het zijn de resten van zoutzuur en de zouten daarvan. Het weekt talg, dode huidcellen, zweet en ander vuil los en lost het op in het water. Sulfaten reinigen en ontvetten dus. Het water voert het vuil vervolgens af. Op verpakkingen vind je sulfaten terug als 'sodium laureth sulphate (SLES) of 'sodium lauryl sulphate (SLS). SLES is milder en veroorzaakt minder huidirritaties. Er is ook een nog mildere vorm, Sodium Coco Sulphate, SCS. Sulfaten kunnen huidirritaties veroorzaken, zeker bij mensen met een gevoelige huid. De hoofdhuid kan erdoor uitdrogen of irritatie geven. Ook kunnen haren droog en dof worden. Anderzijds wil je natuurlijk ook dat je haren gewoon schoon worden, maar de vraag is of je daarvoor sulfaten nodig hebt. Sulfaten worden vaak aan schoonmaakmiddelen toegevoegd, dus je mag er gerust wel wat vraagtekens bij hebben om dit op je hoofdhuid te gebruiken.
Sulfaatvrije shampoo
Je kunt je afvragen, zijn al die toevoegingen wel nodig, of kunnen we ook zonder. Gelukkig wordt daar steeds meer over nagedacht en komen producenten met alternatieven. Er zijn inmiddels genoeg shampoo's op de markt die géén sulfaten bevatten. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je voldoende schuim tijdens je wasbeurt kunt produceren, anders voelt het alsof je haar niet gewassen wordt. In de shampoo bars van Marcel's Green Soap wordt daarvoor Sodium Cocoyl Isethionate gebruikt. Dit is een biologisch afbreekbare stof en wordt gemaakt van vetzuren uit kokosolie. Het reinigt grondig en schuimt goed, maar is niet schadelijk voor je hoofdhuid. Voor het overige bestaat de zeep uit natuurlijke ingrediënten en worden er ook geen parabenen gebruikt.
![]() |
![]() |
Vegan shampoo
Vegan betekent dat de shampoo vrij is van dierlijke ingrediënten, en dat de bestanddelen ook niet op dieren zijn getest. Kun je nu zeggen dat alle natuurlijke shampoos ook meteen vegan zijn? Dat is vaak wel het geval maar hoeft natuurlijk niet. Je mag ervan uitgaan dat natuurlijke shampoos gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten, maar er zijn ook zepen op dierlijke basis b.v. geitenmelk zeep. Dit geldt ook voor de zeepblokken/shampoo blokken. Zo kent WERFZEEP een variant van honingshampoo, waarbij de honing afkomstig is van een lokale biologische imker. Wil je een vegan shampoo dan ga je voor de kruidenshampoo van WERFZEEP. Ook de overige zepen van hen zijn volledig vrij van palmolie, dierlijke vetten, kleurstoffen of andere 'rommel'. De zeep is ook niet getest op dieren, dus je mag op de honingshampoo na gerust spreken van een vegan zeeplijn.
Hetzelfde geldt voor Marcels Green Soap. Ook hier geen testen op dieren en geen dierlijke vetten of dierlijke producten in de shampoo's of andere verzorgingsproducten.
Houd jij ook niet van ongezond haar en een geirriteerde hoofdhuid? Geniet dan van een natuurlijke shampoo vol verzorgende oliën en goede grondstoffen. Goed voor mens, dier en milieu. Wedden dat je niet meer anders wilt?