Smyle… minder plastic in de badkamer is makkelijker dan je denkt

In mijn eigen streven naar minder plastic in dagelijks gebruik ben ik er achter gekomen dat de badkamer eigenlijk de eerste gemakkelijke stap was. Nagenoeg plastic vrij met kleine aanpassingen in mijn koopgedrag. In deze blog neem ik je graag mee in de stappen die ik heb gezet in het afgelopen jaar.

Zeep
Zeep staat in de badkamer om de handen te wassen. Nadat mijn “gewone plastic” fles leeg was heb ik een duurzamere en navulbare zeep fles aangeschaft. Ik heb gekozen voor glas, ik vind het namelijk fijn dat er ook in de dispenser geen plastic zit. Alhoewel .. de bovenkant van het pompje oogde als r.v.s. maar bleek toch hard plastic te zijn dat op een geven moment afbrak. Mijn tip, let dus extra op het pomp gedeelte ;-)
Ik vul mijn zeep fles met Marcels Green Soap uit een zak. Deze zakken zijn gemaakt van hergebruikt plastic. En één zak is duidelijk minder plastic dan één navulfles of een nieuwe fles voor eenmalig gebruik.

Overigens is ook Werfzeep een alternatief. Gewoon weer “ouderwets” een stukje zeep in een zeepbakje op de wastafel. Alleen er goed voor zorgen dat je zeep tussen het gebruik door goed kan drogen door het b.v. op een soaplift te leggen. 

De tandenborstel
Toch ook zo’n stukje niet afbreekbaar plastic dat je iedere drie maanden weggooit. Kies voor de inmiddels overal verkrijgbare bamboe tandenborstel.
De haren van deze duurzamere tandenborstels zijn nog steeds van nylon. Daar lijkt nog geen alternatief voor te zijn. Omdat ook hygiëne heel belangrijk is en niemand wildgroei wilt van bacteriën in de haren.

Overigens hebben we inmiddels ook bamboe opzetstukken voor de elektrische tandenborstel  in onze collectie. Jammer genoeg passen ze nog niet op ieder merk tandenborstel, maar wat niet is kan nog komen.

Tandpasta tabletjes


Soms zie je het op tandpasta staan als een mooi belofte : bevat micro-reinigingskristallen’. Helaas zijn het geen natuurlijke kristallen maar micro plastic.

Deze microplastics zorgen voor de schurende werking en dus “wittere” tanden.
De keuze voor minder plastic maak je met een keuze voor de tandpasta van b.v. Humble brush. Daar zorgt met name de houtskoolvariant voor wat wittere tanden. Schrik niet, deze tandpasta is ook echt houtskool zwart.
Een stap verder kan je zetten door over te stappen op de tandpasta tabletjes van SMYLE. Een maal gewend wil je niet anders meer, heeft de ervaring mij geleerd.

Shampoo bars
Voor mij voelde dat als een grote stap, overstappen naar een shampoo bar. Maar sinds de eerste keer ben ik er razend enthousiast over. Persoonlijke favoriet zijn de shampoo bars van Marcels Green soap. Ze schuimen heerlijk en maken mijn stugge haren lekker zacht en fris,
En ze zijn makkelijk in het gebruik. Ik wrijf met de shampoo bar even mijn natte haren in en kan vervolgens mijn haren wassen zoals gewoonlijk. Na het gebruik berg ik de bar op in een sisal zakje en laat deze hangen in de douchecabine om te drogen. Hiermee wordt de shampoo bar weer hard en gaat langer mee voor het gebruik. Hetzelfde doe ik met de doucheschuim bar. Ook daar ben ik heel tevreden over.

Deze blog beschrijft de eerste en de gemakkelijkste stappen.  Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren. Meer inspiratie vind je bij onze producten voor dagelijkse verzorging. 

Laat een reactie achter

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd