Voedsel vers houden zonder plastic? Hoe doe je dat?

Heb je ook vaak last van de plastic folie dat van je komkommer of je schaaltje afschuift? En daarmee niets vers houdt?
Of wil je minder plastic gebruiken, omdat de Plastic soup al groot genoeg is.
Voedsel verspilling wil je natuurlijk ook niet, dus hoe hou je je producten vers zonder plastic?

Bij CAYBOO hebben we een aantal producten in de collectie die je helpen om een stap te zetten in duurzamer leven en een “plastic vrije” keuken.

Bijenwasdoeken


De bijenwasdoeken zijn heel fijn om je voedsel vers te houden. Het is een (bio) katoenen doek die je eenvoudig om je schaaltje of je voedsel heen vouwt. Door de warmte van je handen wordt de doek licht soepel, goed vouwbaar en blijft daarna als het ware in de vorm van het schaaltje zitten. Handig als je een restje over hebt, of als je bijvoorbeeld deeg moet laten rijzen.
Of over je halve paprika of komkommer. Of over een potje. Overigens moet je resten voedsel wel, ook met bijenwasdoek, in de koelkast bewaren. Het is een vervanger van het plastic folie of aluminium folie, niet van de koeling. Een bijenwas doek is gemaakt van katoen en helemaal doordrenkt, dus geïmpregneerd, met bijenwas en jojoba-olie.

Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd. De cellen van de raten in een bijennest worden er o.a. mee verstevigd. De bijenwas geeft een lichte geur af, die snel verdwijnt en geen invloed heeft op de smaak.
Jojoba olie is geurloos en voelt niet vet aan. Eigenlijk is het ook geen olie, maar een was. Gemaakt van zaden van de jojobastruik. Zowel bijenwas als jojoba-olie zijn voedsel veilig en hebben beiden een conserverende en schimmelwerende werking.

De doek kan je keer op keer gebruiken, nadat je hem hebt schoongemaakt. Was hem af met wat lauw water. Dep hem voorzichtig droog met een schone doek, of hang de doek te drogen, bijvoorbeeld over je kraan. Je zult merken dat de doek na het schoonmaken en drogen weer wat steviger is en zo klaar is voor nieuw gebruik. Dus je gooit niets weg.

Wil je de doek liever met wat schoonmaakmiddel schoonmaken, gebruik dan een klein beetje (biologische) zeep. Met je handen was je hem dan extra schoon. Ga niet schuren, je wilt de laag immers niet beschadigen. En gooi hem niet in de vaatwasser of wasmachine… daar kan hij echt niet tegen. Brood, kaas, groentes, bijna alles kan je bewaren in een bijenwas doek. Alleen gevogelte vlees en vis niet.

Bijenwas doeken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Om je boterham voor de lunch te verpakken is er bijvoorbeeld een sandwich wrap. Een speciaal voor brood is er een extra grote bijenwas doek.
Gelukkig is er ook bijenwasdoek op de rol. Daar kan je zelf je doekjes van knippen in de grootte die jij zelf handig vindt.                  

Vegan variant
Voor iedereen die geen bijenwas wilt hebben wij ook een Vegan variant. Met dezelfde fijne eigenschappen als de bijenwasdoeken. Alleen is de bijenwas vervangen door een plantaardige was, namelijk (biologische) kokosolie, boomhars en soja was. Zo ontstaat een super vegan product met dezelfde conserverende eigenschappen als de originele Bijenwas doeken. En met dezelfde gebruiksaanwijzing, dus geen warme schalen afdekken, onder warme kraan schoonmaken of in de zon of op de verwarming laten drogen.

Plastic vrij bewaren wordt een heel stuk makkelijker met deze doeken

Laat een reactie achter

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd