Wasbare bamboe luiers, de toekomst is voor en aan de kinderen.

Je krijgt een kindje en vraagt je misschien af of je wilt gaan voor wasbare luiers?! Wij van CAYBOO gaan natuurlijk voor duurzaam en dus wasbare luiers en hebben wat onderzoek voor je gedaan met behulp van o.a. Milieu Centraal 

AFVAL

 • Wist je dat je in het eerste jaar van je kindje maar liefst 2555 luiers gebruikt en dus bij wegwerpluiers ook weggooit? Per maand gaat het om zo'n 22 kilo (!) afval
 • Bij wasbare luiers gooi je alleen de papieren inleggers weg. Als je kiest voor bamboe papieren inleggers zet je een extra duurzame stap, bamboe heeft weer voordelen t.o.v. het "houten papier"

KOSTEN

 • De kosten van luiers zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt. Welk merk wegwerpluier je kiest en het aantal keer verschonen hebben bijvoorbeeld invloed op de kosten. Daarbij zijn er ook prijsverschillen tussen merken wegwerpluiers. Er zijn luiers van b.v.10 cent per stuk, maar ook van 1,70 per stuk.
 • Bij wasbare luiers zijn de aanschafkosten in één keer groter. De meeste aanstaande ouders gaan voor 15 luiers als start. Wij adviseren je  graag.
 • Wasbare luiers zijn goedkoper: bij gemiddeld gebruik scheelt het ongeveer 450 euro per kind. En als je de wasbare luiers ook gebruikt voor een tweede kindje of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.
MILIEU
 • Als je gedurende de hele luierperiode wasbare luiers gebruikt, heb je zonder droger 410 kg CO2 uitstoot en met droger 584 kg CO2 en 459 kg afval.
 • Gebruik je deels wasbaar en deels wegwerp (bv. een paar dagen op de crèche) dan heb je zonder droger 510 kg CO2 en met droger 595 kg CO2. En 651 kg afval.
 • Gebruik je alleen maar wegwerpluiers, dan kom je op 801 kg CO2 uitstoot per kind over de hele luierperiode en 815 kg afval.
 • Ten opzichte van wegwerp levert wasbaar dus 44% besparing in afval op en 49% (zonder droger) tot 27% (met droger) in CO2 uitstoot. 

 SAMENSTELLING

 • Wasbare luiers zijn gemaakt van katoen, bamboe, hennep, fleece of synthetische materialen. De wasbare luiers bij CAYBOO zijn gemaakt van bamboe viscose. Bamboe viscose staat bekend vanwege zijn hoge vochtopname en ook vanwege de antibacteriële eigenschappen.

 • Wegwerpluiers worden steeds vaker zonder papier gemaakt maar alleen met plastic  en super absorberende korrels van polyacrylaat (SAP-korrels). Deze korrels worden gemaakt van aardolie. Voor de houtpulp zijn bomen nodig.

COMFORT VOOR KINDJES EN OUDERS

Tja, wie kan daar beter over oordelen dan een jonge moeder die ze voor haar zoontje gebruikt. Lees daarvoor ons andere blog.

Bronnen:  de sites van Milieu centraal, Consumentengids en Plastic Soup foundation. 

Laat een reactie achter

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd