Wasbare Luiers, ervaringen van een moeder

Op 2 December is onze zoon Wolf geboren. De bevalling liep niet geheel vlekkeloos, dus we hebben een nachtje in het ziekenhuis doorgebracht. Maar met onze zoon gaat alles goed! Hij was bij de geboorte 55 cm en 4270 g en zit ondertussen al bijna op de 4.5 kg! Nu we enkele weken verder zijn, beginnen we te wennen aan onze nieuwe routine met Wolf. Vanaf de vierde dag hebben we de bamboe luiers in gebruik genomen en ze bevallen zowel bij mij als bij papa ontzettend goed! Het was echt een verademing om over te stappen.
Toen de borstvoeding op gang begon te komen, hielden de wegwerpluiers de hoeveelheid ontlasting niet bij. Vooral de poep dreef gewoon in de luier, zonder dat deze opgenomen werd (sorry, klinkt onsmakelijk) en uiteindelijk langs de beentjes eruit liep. Met de bamboe luiers is dit veel minder het geval. Het vocht wordt veel beter opgenomen, waardoor we minder vaak ongelukjes hebben. 

Ervaring met de bamboe inleggers
Omdat hij borstvoeding krijgt, gebruiken we nog niet de inlegvliesjes. Wel gebruiken we twee bamboe inleggers per keer, omdat hij nogal veel kan plassen. Eén van de inleggers vouwen we aan de voorkant dubbel, zodat ze op deze plek wat meer absorberen. Bij grote plasjes voelt anders de bamboe luier aan de buitenkant wat vochtig aan, maar met het overbroekje geeft dit geen probleem. Door de fleece inlegger voelt de binnenkant overigens wel fijn droog aan tegen zijn huidje en hij heeft nog geen last gehad van rode en geïrriteerde billetjes.
Wassen doe ik momenteel iedere dag en omdat de verwarming aanstaat, droog ik de luiers op de verwarming. De rest laat ik meestal een dagje op het wasrek hangen. Ik spoel alles voor- en na het wassen met een spoelprogramma en de luiers en inleggers worden goed schoon. Ik heb nog geen hardnekkige vlekken gehad en ook met het aantal luiers kom ik uit. bamboe zoogcompressenDe zoogcompressen bevallen ook goed. Voor gebruik had ik ze een keer of vier voorgewassen, maar ze gaven in het begin wat pluis af op mijn huid. Nu ze vaker gewassen zijn, is dit niet meer.
Kortom, de bamboe producten bevallen zeer goed:) Niet alleen met het gebruik, maar ook doordat we niet zoveel afval produceren. Dit was de eerste dagen wel anders.


Update wasbare luiers een paar maanden later
We hebben de bamboe luiers in maatje 2 al een tijdje in gebruik. Wolf was ongeveer 4 maanden en woog toen al ruim 8 kg toen we overgestapt zijn op de grotere maat. De luiers in maatje 1 heb ik gestript voor het opbergen. Ik vond het best spannend, maar het is goed gegaan. De kalkresten zijn er goed uitgegaan en de luiers waren meteen een stuk lichter van kleur. 
Omdat we best al vroeg over zijn gestapt op maatje 2 komen we niet goed uit met het aantal nu Wolf vier dagen naar de opvang mag. Vooral met het weer van afgelopen week zijn de luiers niet in een nacht weer droog. Vandaar dat we toch wat extra luiers wilden hebben. Op de opvang bevallen ze ook heel goed. Beide gastouders hadden geen ervaring met wasbare luiers, maar wilden het wel proberen. Ze waren verbaasd dat de poep maar net uit de luier was geraakt toen Wolf veel vieze luiers had met het krijgen van zijn eerste twee tandjes. Ze gaven aan dat het bij de andere kindjes vaker uit de luier liep en dan tot boven op het ruggetje kwam. Dus ook bij hen hebben de luiers punten gescoord:)

Sinds een maand zijn we aan het oefenen met vast voedsel en gebruiken we de inlegvliesjes. Die werken echt heel goed! Het vocht gaat er goed doorheen en de rest houden ze goed tegen. Dus ook daar zijn we heel tevreden mee! Ik had ergens gelezen dat je de vliesjes na een plasje kunt wassen en hergebruiken. Dat doen wij nu ook in een klein wasnetje, zodat de vliesjes niet aan de klittenband van de luiers blijven haken. We wassen ze zo één tot maximaal twee keer en hergebruiken ze dan. Omdat ze zo'n goede kwaliteit hebben houden ze zich goed na het wassen. Als de structuur is aangetast doen we ze weg. Eerst had ik het idee dat we heel veel rollen met inlegvliesjes nodig gingen hebben, maar we hebben ongeveer een maand met de eerste rol gedaan. Ze zijn echt ecologisch verantwoord, vooral nu ze verpakt zitten in vloeipapier. We zijn er helemaal over te spreken! De wasbare luiers van bamboe zijn echt een van die aankopen waar we echt heel blij mee zijn :)


Liefs van Diane, een tevreden moeder en van Wolf, een nog meer tevreden baby

Laat een reactie achter

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd