Wasbare Luiers, ervaringen van een moeder deel 1

Op 2 December is onze zoon Wolf geboren. De bevalling liep niet geheel vlekkeloos, dus we hebben een nachtje in het ziekenhuis doorgebracht. Maar met onze zoon gaat alles goed! Hij was bij de geboorte 55 cm en 4270 g en zit ondertussen al bijna op de 4.5 kg! Nu we enkele weken verder zijn, beginnen we te wennen aan onze nieuwe routine met Wolf. Vanaf de vierde dag hebben we de bamboe luiers in gebruik genomen en ze bevallen zowel bij mij als bij papa ontzettend goed! Het was echt een verademing om over te stappen.
Toen de borstvoeding op gang begon te komen, hielden de wegwerpluiers de hoeveelheid ontlasting niet bij. Vooral de poep dreef gewoon in de luier, zonder dat deze opgenomen werd (sorry, klinkt onsmakelijk) en uiteindelijk langs de beentjes eruit liep. Met de bamboe luiers is dit veel minder het geval. Het vocht wordt veel beter opgenomen, waardoor we minder vaak ongelukjes hebben. Soms gaat het wel eens mis en is het overbroekje een beetje vies. We hebben maar een paar keer gehad dat de kleertjes onderzaten en dat was toen Wolf flink last had van zijn darmpjes. Omdat hij borstvoeding krijgt, gebruiken we nog niet de inlegvliesjes. Wel gebruiken we twee bamboe inleggers per keer, omdat hij nogal veel kan plassen. Eén van de inleggers vouwen we aan de voorkant dubbel, zodat ze op deze plek wat meer absorberen. Bij grote plasjes voelt anders de bamboe luier aan de buitenkant wat vochtig aan, maar met het overbroekje geeft dit geen probleem. Door de fleece inlegger voelt de binnenkant overigens wel fijn droog aan tegen zijn huidje en hij heeft nog geen last gehad van rode en geïrriteerde billetjes.
Wassen doe ik momenteel iedere dag en omdat de verwarming aanstaat, droog ik de luiers op de verwarming. De rest laat ik meestal een dagje op het wasrek hangen. Ik spoel alles voor- en na het wassen met een spoelprogramma en de luiers en inleggers worden goed schoon. Ik heb nog geen hardnekkige vlekken gehad en ook met het aantal luiers kom ik uit. 
De zoogcompressen bevallen ook goed. Voor gebruik had ik ze een keer of vier voorgewassen, maar ze gaven in het begin wat pluis af op mijn huid. Nu ze vaker gewassen zijn, is dit niet meer.
Kortom, de bamboe producten bevallen zeer goed:) Niet alleen met het gebruik, maar ook doordat we niet zoveel afval produceren. Dit was de eerste dagen wel anders. De kraamhulp was overigens helemaal weg van de lakentjes. Ze zijn ook heel zacht en glad en lijken net satijn. 

Laat een reactie achter

Alle commentaren worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd