Welke eisen stel je aan duurzame kleding? Je vindt het vast belangrijk dat kleding prettig draagt, comfortabel zit en het niet iedere dag in de was hoeft. Maar met een bewuste kledingkeuze kun je echt een stap verder gaan en zo bijdragen aan een betere en schonere wereld. Wat kan daar nu op tegen zijn ?

Helemaal niets, en Cayboo gaat je helpen met het maken van keuzes voor mooie en vooral duurzame materialen en grondstoffen. We zijn gespecialiseerd in bamboe, dus veel van onze kleding bevat bamboe. Maar ook andere duurzame stoffen verdienen een plek in onze collectie. In onze collectie vind je vooralsnog de volgende textielvezels terug die je helpen je kledingkast te 'vergroenen'. bamboe_duurzame_textielvezel

BAMBOE          
Een groot deel van de collectie van Cayboo bestaat uit bamboe kleding. Bamboe is onze passie en biedt heel veel voordelen. Het is vrijwel altijd een viscose, een bewerking op basis van hout (bamboe) cellulose. Bamboe viscose is een textielsoort die kritisch wordt gevolgd, en dat is goed. Voor bamboe viscose zijn bamboedeeltjes door middel van een chemisch proces (viscoseproces) omgezet tot een bruikbare textielvezel. Tegenwoordig worden er in de producerende landen steeds vaker procede`s gebruikt, waarbij de chemische middelen die in het proces worden ingezet, worden hergebruikt in een z.g. ‘closed loop’ systeem. Als je het verbouwen van bamboe en het productieproces van bamboe viscose afweegt tegen het verbouwen en bewerken van gewoon katoen, dan levert bamboe netto veel  minder schade op aan het milieu. Heel mooi dus, vinden wij, maar het mag nog wel wat groener. In het dragen heeft bamboe echter een aantal bijzonder fijne eigenschappen.  

 Zacht           
Bamboe kleding voelt zacht aan op je huid. Het irriteert niet, jeukt niet en is daarom ook heel geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Omdat de stof zacht aanvoelt is bamboekleding heel prettig als onderkleding en als basic.
  Fris            
Bamboe kleding blijft lang fris. Door de eigenschappen van de bamboevezel wordt vocht veel beter opgenomen dan bij andere textielsoorten. Transpiratie wordt dus snel opgenomen en krijgt geen kans tot bacterievorming. Zweetlucht blijft daardoor uit. Bamboeshirts zijn daarom ook uitstekend tijdens het sporten te gebruiken. Bamboesokken zijn zeer geschikt voor mensen met zweetvoeten.
  Ademend     
Bamboe stof heeft prettige thermische eigenschappen en ventileert als het ware. Het verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter. Daardoor blijft bamboekleding prettig aanvoelen op je huid.
   Duurzaam   
Bamboe als grondstof voor textiel is duurzaam; bamboe groeit zeer snel, heeft weinig water nodig en al helemaal geen pesticiden. Bamboe lijkt een soort onuitputtelijke bron die zeer snel groeit en zichzelf ook telkens weer aanvult. Een heel mooi alternatief voor katoen.​ Bovendien hoeven we ons geen zorgen te maken om de Panda, die eet andere bamboesoorten.

Tencel-modal-duurzaam-textiel

TENCEL (en MODAL)
Tencel is nog niet zo bekend maar duidelijk in opkomst als duurzame grondstof voor kleding. Het is de merknaam voor een cellulose vezel die wordt gemaakt door de Oostenrijkse firma Lenzing. De term Lyocell wordt ook gebruikt, maar dit kan overal geproduceerd worden. TENCEL is de merknaam en wordt alleen gebruikt door LENZING, de bedenker van het milieuvriendelijke procedé. Het wordt gemaakt van de pulp van voornamelijk eucalyptus bomen, afkomstig van duurzaam beheerde bossen die FSC gecertificeerd zijn. Vanwege het proces wordt het niet als natuurlijk maar ook niet als synthetisch gezien, maar ergens daar tussen in, een natuurlijke kunstvezel. De stof is glad, zijdezacht en valt mooi soepel. Het is een van de meest milieu vriendelijke stoffen, omdat het productieproces een aantal chemische stappen overslaat en daardoor veel minder belasting kent voor het milieu dan de meeste andere stoffen. MODAL kent een soortgelijk proces maar de grondstof is in dat geval beukenhout. Je vindt bij Cayboo kledingstukken soms in een combinatie van bamboe viscose en Tencel, soms volledig van Tencel

De eigenschappen van Tencel / Modal in het kort

Duurzaam
De productie van Tencel®  gebruikt een eco-vriendelijk gesloten loop system wat betreft chemicaliën, meer dan 99% wordt hergebruikt. Eucalyptus bomen groeien zonder genetische manipulatie, irrigatie of pesticides en groeien na kap snel weer aan. Het productieproces heeft tot 20 x minder water nodig dan conventioneel katoen
 Absorberend
Tencel is heel erg vocht absorberend en bacteriegroei wordt tegen gegaan. Je ruikt dus veel langer fris. Warmte en vocht worden heel goed gereguleerd
  Zacht
Tencel kleding voelt zacht en aangenaam op je huid en heeft een glans laagje. Het doet daardoor zijdeachtig aan
   Afbreekbaar
Tencel is vrij van microplastics, 100% biologisch afbreekbaar en kan worden gerecycled.

EcoVero_duurzame_textielvezel

ECOVERO
Eveneens van de firma Lenzing is de stof  EcoVero , een duurzame vorm van viscose. De productie van Lenzing EcoVero wordt, in tegenstelling tot die van viscose, uitgevoerd op de meest milieuvriendelijke manier mogelijk. Lenzing EcoVero wordt gemaakt van houtpulp van bomen uit natuurlijk gekweekte, hernieuwbare en FSC of PEFC gecertificeerde bossen. Deze bomen groeien in Europa en de pulp wordt geproduceerd in Oostenrijk. Dat is op zich al een belangrijk voordeel, de pulp hoeft niet over lange afstanden getransporteerd te worden. Net als bij Tencel is er bij de productie sprake van een ‘closed loop’ systeem en worden de chemicalieën steeds opnieuw gebruikt. Bovendien gebeurt het bleken van de pulp 100% chloorvrij, een extra pluspunt dus als het om milieubelasting gaat. De vezels zijn gecertificeerd met het EU Ecolabel en voldoen aan hoge milieunormen gedurende hun hele levenscyclus: van de winning van grondstoffen tot productie, distributie en verwijdering. 

De eigenschappen van EcoVero kleding zijn vergelijkbaar met die van viscose, zacht op de huid, soepel, ademend en enigszins voorzien van een glanslaagje. De kleurvastheid van EcoVero is beter dan die van Tencel.

hennep-duurzame-texielvezel

HENNEP
Hennep vezels zijn een van de meest veelzijdige natuurlijke vezels. Deze vezels kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten stoffen. In een droge en warme regio worden veel jute-achtige stoffen gemaakt bijvoorbeeld, in de koelere regio’s worden dunnere stengels geproduceerd die leiden tot een stof die veel weg heeft van linnen.

  • Het waterverbruik is vele malen lager dan bij katoen.
  • Er zijn bijna geen pesticiden nodig bij het verbouwen ervan omdat het zeer weinig insecten aantrekt.
  • Hennep voorkomt de groei van onkruid op een natuurlijke manier.
  • De plant groeit twee keer zo snel als katoen, waardoor er meerder keren per jaar geoogst kan worden.
  • Het is een vezel die tien keer sterker is dan katoen, daardoor is een kledingstuk gemaakt van hennep zeer duurzaam en gaat het lang mee.
  • Hennep kleding voelt zacht (na verschillende keren wassen), valt soepel en draagt luchtig. Het is sterk, slijt minder snel, en neemt minder snel geurtjes op.

Hennep kan ook gemixt worden met biokatoen. Door hennep te mixen met biokatoen, krijg je een sterke stof die heel comfortabel draagt. Het mixen van biokatoen verlaagt de ecologische voetafdruk van je t-shirt aanzienlijk. Het waterverbruik voor een t-shirt gaat van 2500 naar 500 liter. De toevoeging van hennep maakt de stof slijtvaster, minder vlekgevoelig en antibacterieel.