Fair Wear Foundation is een not-for-profit organisatie die samen met kledingmerken en andere partners werkt aan betere arbeidsomstandigheden voor de mensen die werken in kledingfabrieken. Een organisatie die zich inzet voor betere werkomstandigheden in het proces van de productie van kleding, specifiek de  naai-, snij- en trimprocessen want deze zijn volgens Fair Wear het meest arbeidsintensief.

Welke eisen stelt het beeldmerk?

Fair Wear Foundation eist van haar leden, Europese kledingmerken, dat ze elk jaar aanzienlijke stappen zetten op weg naar betere arbeidsomstandigheden. De basis van de samenwerking tussen Fair Wear en haar merken is de Fair Wear gedragscode. Deze code is gebaseerd op acht internationaal erkende arbeidsnormen, zoals het betalen van een leefbaar loon en en veilige werkomstandigheden, die stap voor stap moeten worden ingevoerd. Het Fair Wear logo geeft aan dat een kledingmerk verregaande stappen zet op weg naar betere arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. Het logo staat niet op producten, omdat Fair Wear zich realiseert dat het op dit moment helaas nog onrealistisch is om kleding te certificeren als 100% eerlijk.

Hoe is de controle geregeld?

Fair Wear Foundation voert elk jaar een uitgebreide controle uit op de hoofdkantoren van alle aangesloten merken. Merken moeten tijdens de zogenaamde Performance Check kunnen aantonen dat ze het afgelopen jaar aanzienlijke stappen hebben gezet op weg naar betere arbeidsomstandigheden. De Fair Wear Foundation kijkt naar alle productie faciliteiten van een merk en werkt dus niet per leverancier, maar echt merk breedFair Wear voert ook fabriekscontroles uit.

De Fair Wear Foundation is een lidmaatschap, geen certificering. Merken die lid zijn hoeven dus niet aan alle voorwaarden te voldoen, maar moeten wel blijven verbeteren. Fair Wear weet dat het verbeteren van de arbeidsomstandigheden niet in een dag gebeurt is en neemt alle productie faciliteiten van een merk onder de loep en maakt vervolgens een praktisch plan voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

bronnen
fairwear.org
keurmerkenwijzer.nl
projectcece