okotex
Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid. 

Oeko-Tex Standard 100 kan in principe in verschillende ketenschakels worden toegepast, het hangt ervan af of ruwe materialen of eindproducten worden getest en gecertificeerd. Binnen de scope van Oeko-Tex, wordt Oeko-Tex Standard 100 het meest gebruikt door bedrijven. Er zijn wel twee andere modules ontwikkeld, namelijk Oeko-Tex Standard 1000 en Oeko-Tex Standard 100plus, waarbij aanvullende ecologische en sociale criteria zijn opgenomen. Mede door de complexiteit van de productieketen van textiel, is het echter lastiger aan de eisen van deze standaarden te voldoen waardoor ze in de praktijk ook minder worden toegepast.

Op welke produkten is Oeko-Tex Standard 100 van toepassing?
De Oeko-Tex Standard 100 is van toepassing op kleding en textiel. Denk hierbij naast kleding dus bijvoorbeeld ook aan speelgoed van textiel, beddengoed of tafellakens. Er wordt gewerkt met 4 productclassificaties op basis van het beoogd gebruik. Hoe dichter het product met de huid in contact komt en hoe gevoeliger de huid, des te strenger de eisen. Het label onderscheidt dus alleen of er geen chemicalien in het eindproduct zitten die schadelijk voor je zijn. Er is geen garantie onder welke omstandigheden een product is gemaakt.

OEKO-TEX® STeP
Behalve tests op schadelijke stoffen, doet OEKO-TEX gelukkig ook onderzoek om de arbeidsomstandigheden te controleren. Dit leggen ze vast met het STeP label. STeP is eigenlijk een soort analyse van de productieketen, waarbij wordt gelet op hoe er wordt omgegaan met chemicaliën en het milieu, veiligheid en gezondheidsmaatregelen op de werkvloer en eerlijke arbeidsomstandigheden. 

OEKO-TEX® Made in Green
OEKO-TEX Made In Green is waar alle keurmerken samenkomen. Voor een product het OEKO-TEX Made in Green label mag dragen, wordt het namelijk niet alleen gecontroleerd op schadelijke chemicaliën, maar ook op arbeidsomstandigheden. Het is een beetje “the mother of OEKO-TEX’es”, want het berust op zowel de OEKO-TEX Standard 100 (of OEKO-TEX Leather Standard) én de OEKO-TEX STeP.

Is Oeko tex biologisch?
Oeko tex gaat over het eindproduct, dat moet vrij zijn van chemicalien. Het zegt niets over de wijze van productie, dus ook niet of een product wel- of niet biologisch geproduceerd is.

Wie beheert en controleert Oeko-Tex Standard 100?
De standaard wordt beheerd door de International Oeko-Tex Association. Bij de International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology (Oeko-Tex) zijn instituten aangesloten die testen of producten aan de criteria voldoen. De organisatie heeft zelf testinstituten hiertoe geautoriseerd. Een certificaat heeft een geldigheidsduur van een jaar. 

bronnen
goedewaar.nl
oeko-tex.com
projectcece